Scent of twelve essences: midnight blue

To enjoy life in a fully functional space in the jam-packed metropolitan, and to come away from the stress and burden of a tough day, can almost seem as dazzling as a dream.

 

Through incorporating, converting, and multiplying various of architectural techniques, the tranquil living style in this 33 square-meters residential space is thus rejuvenated with a robust fusion of characteristics.

 

The once narrow, cramped partitions were all joined together to form one light, open, and airy place packed with usability and flexibility. TV wall panel, bookshelves, and the mezzanine were revamped throughout, with interlacing and compiling techniques massively applied to integrate space both horizontally and vertically.

 

The structural loads of the stairs were reexamined repeatedly to make best use of the view of the window and the amount of daylight that pours through, with the geometric silhouette that accentuated the aesthetic extensively.

 

In front of the bookshelves, a wooden see-through slider is installed to separate the private space from the public area when needed; without guests, units can be joint to maximize spaciousness.

To visually expand further, natural-pattern materials and finishes, such as fair-faced concrete, Terrazzo, wood veneer, and rattan, were chosen to match full-bodied palette of black and midnight blue. A taste of modern minimalist is presented through the ironware stairs and the cubic kitchen island, combining with room-filling design elements to form a unique style that hints the beauty of inclusiveness.

  

想在城市裡擁有自然的生活,並在小空間裡擁有完整機能,好好地釋放一整天的疲憊與壓力。

此案為10坪微型住宅,透過交集、轉換、堆疊的設計語彙展日日月月間不同在這擁有靜謐豐盛的生活。

我們將原本狹小擁擠的隔間全部打開,創造視野開闊、動線通透能以機能連結的微型空間,除了水平XY軸的整併,也將上下Z軸的條件一同考量,在電視牆、書櫃與複層空間都大量使用交集與堆疊,再將其串聯起來。

樓梯反覆檢討結構乘載,並最低遮蔽窗戶的設計方式,讓光源能夠完整保留下來,結構體的線條也增添線性美感。

書櫃外側的格柵拉門做公私領域的區隔,若獨自使用空間時可以完整地使用最大空間範圍,有訪客時又能夠有完善的隱私。

材質大面積選用清水模、水磨石、原色木皮、藤面等質樸自然肌理的元素,並搭配強烈的黑色與紺色,讓視覺能延伸與放大,鐵件樓梯線條元素與中島方體的呈現現代簡約質感,多元素的跨界融合,呈現兼容並蓄的獨特氛圍。